Deníček nedonošeného mimi s rozštěpem

Hlavní jídla slaná i sladká

 

U nás je základní potravinou pro děti polévka, takže pro nás platí, že polévka je "grunt". Naše děti přijímají sytivé polévky s nadšením. Ideální je, když máme velký hrnec sytější polévky navařený na 2 dny dopředu, protože to je pak polévka dětem k dispozici i  na večeře. Ideální je zejména jakákoli zeleninová polévka, která má obsaženy brambory, kulajda, vývar se zavářkou jako jsou knedlíčky masové i moučné. Z ostatních jídel děti hůře přijímají masa (hlavně ty menší děti), protože jsou hůře žvýkatelná (s výjimkou mas bílých, která však zase bývají sušší a dusivější). Ryby u nás děti přijímají dobře jako rybí filety bez kostí (kupujeme v nedaleké rybárně za vyšší cenu, která však odpovídá kvalitě), popř.tuňákové saláty. Se sardinkami je to obecně horší a i s ostatnímu běžnými rybami, jednou se nám stalo, že se starší syn po rybě i pozvracel, jak se mu příčila její chuť, od té doby podáváme ryby opatrně a snažíme se vybírat kvalitu a nenutit. Ze sladkostí - nikdy nekupujeme bonbony ani lízátka, jedna z mála sladkostí je kvalitní čokoláda, popř.vybrané jojo bonbony, ovocný pendrek na pouti, vyjímečně na pouti cukrová vata, doma popcorn máslový a sladký, bonbony Orbit do školy po svačině nebo po obědě. Chipsy nekupujeme a děláme si úžasné doma sami z vlastních brambor, vyrábíme domácí bruschety (ze starých rohlíků nebo housek, které nakrájím na tenké plátky,  dám do mísy, kde mám na dně olivový olej, prosypu sladkou paprikou nebo italským kořením, česnekem apod., osolím, promíchám s olejem, dám na plech a chvíli suším v troubě. Nebo upeču domácí mini celozrnné bagety a z nich druhý den tyto bruschety stejným způsobem vytvářím). Nikdy nekupujeme to, co se dá doma upéct - tabu jsou navoněné bábovky a lákavé sladké roládky s minimální trvanlivostí půl roku. Limonády jsme dříve neměli vůbec, teď máme doma sodastream, pro sladkou limonádu používáme buďto domácí sirupy (bezinkový, černý rybíz, ostrižiny apod.) nebo sirup Malina od Hello ve vratné lahvi, který je obsahově ještě přijatelný z hledíska éček. Tyto limonády nosí děti i v malokapacitním lahvích o obsahu 0,5 l od Sodastream do školy (velmi praktická věc). Mrňouskovi jsme nápoje začali dávat do lahve se silikonovým pítkem cca od roku a půl, kdy se naučil vytvářet po operaci patra v puse podtlak a postupně jsme přešli na lahve s brčkem, při splečném jídle pije z plastového hrníčku.

 

Knedlíky švestkové (bramborové těsto)-cca 60 ks knedlíků

1 kg vařených brambor, 200 g dětské krupičky, 200 g Solamylu, 2 vejce, trocha soli, hrubá mouka dle potřeby.

Zpracovat těsto, dle potřeby se přidává hrubá mouka. Těsto vykrajovat lžící, házet do mouky a dělat knedlíčky, do kterých se vmáčkne švestka. Vaří se v osolené vodě cca 3 min, poté co vyplavou se vytahují.Vhodné je pomaštění máslem, aby se neslepovaly. Co se nesní, zamražuji do mrazáku na zimu.

 

Knedlíky tvarohové ovocné

1 vanička tvarohu (250 g), 1 vejce, sůl, hrubá mouka dle potřeby. Zpracovat těsto, zabalit do něj ovoce,vařit až vyplavou, pomastit.

 

Langoše

500 g hladké mouky, 1 lžička cukru, 30 g droždí, 250 -300 ml mléka, špetka soli, olej na smažení. Zpracovat těsto, já za sebe nechávám pracovat domácí pekárnu. Z vykynutého těsta dělat na pomoučněném válu malé bochánky, které nechám chvilku vykynout, pak z nich udělám placky a smažím na hluboké pánvi na obou stranách. Zdobíme česnekm rozetřeným s vodou a solí (potírám touto směsí mašlovačkou), kečupem a sýrem... Pokud vám zbyde těsto, dejte ho do lednice a můžete ve smažení pokračovat klidně druhý den.

 

Rychlá rajská omáčka

Uděláme zásmažku z cca 5 lžic másla a 3 lžic hl.mouky a přidáme 1 rajčatový protlak, přilijeme trochu vody a povyříme. Přidáme trochu soli (dle věku dítěte), popř.trochu cukru (dle názoru maminky na užívání cukru u dětí, my cukr dáváme) a popř.trošku citronu. U dětí nad 9.měs.můžeme zjemnit trochou smetany. Podávat s těstovinami, rýží, knedlíkem....

 

Koprovka

Uděláme si zásmažku z 5 lžic másla a 3 lžic hl.mouky, přilijeme 2 hrníčky mléka a půl kelímku sladké smetany a povaříme, až omáčka zhoustne. Pak přidáme kopr.

nebo: připravíme si masový vývar, do něj přilijeme sladkou smetanu, ve které jsme rozkvedlali hladkou (nebo špaldovou) mouku, nalijeme do vývaru a vaříme, až omáčka zhoustne, pak přidáme kopr. Dochutíme solí, ppř.cukrem, octem nebo citronem.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode